Je onderneming verder laten groeien? Drie financieringsmogelijkheden

Heb je een eigen bedrijf? Dan streef je er ongetwijfeld naar om deze steeds verder te laten groeien. Sommige ondernemers slagen hier zonder problemen in, maar helaas gaat het niet iedereen even makkelijk af. Als het jou niet lukt om jouw bedrijf te laten groeien, kan dit tot de nodige frustraties leiden. Ga niet bij de pakken neerzitten, maar blijf het proberen. Heb je bijvoorbeeld al geprobeerd een financiering aan te vragen? Zakelijk financiering kan je namelijk helpen om jouw bedrijf te laten groeien. Om jou een handje te helpen, zetten we hier drie financieringsmogelijkheden op een rijtje die groei tot gevolg kunnen hebben.

1. Zakelijke lening

Wanneer je als ondernemer zoekt op ‘zakelijke financiering’ kom je waarschijnlijk al snel uit bij een zakelijke lening. Niet gek, want veel ondernemers gebruiken deze financieringsvorm om hun bedrijf te laten groeien. Als je een zakelijke lening afsluit, stort een geldverstrekker het gehele bedrag in een keer op jouw rekening. Hierdoor kun je er direct een nieuw bedrijfsmiddel, zoals een machine of voertuig, mee aanschaffen.

Kies je voor een zakelijke lening? Dan leen je geld van een ander. Uiteraard moet je het geleende bedrag terugbetalen. Dit doe je door iedere maand een gedeelte af te lossen. Deze aflossing bestaat niet alleen uit een deel van het geleende bedrag, maar ook uit rente. Bij deze financieringsvorm staat de rente altijd vast gedurende de hele looptijd. Hierdoor weet je precies hoeveel je per maand moet betalen om een zakelijke lening aan het einde van de looptijd volledig afgelost te hebben. De maximale looptijd van een zakelijke lening is overigens 5 jaar. Het is wel mogelijk om voor een kortere looptijd te kiezen.

2. Zakelijk krediet

Een zakelijke lening is vooral geschikt voor langlopende investeringen. Hierbij kun je denken aan de aankoop van een nieuwe machine of een nieuw voertuig. Toch zijn het niet alleen de langlopende investeringen die je kunnen helpen jouw bedrijf te laten groeien. Nee, want ook kleine investeringen kunnen al groei tot gevolg hebben. Daarom kiezen sommige ondernemers ook voor zakelijk krediet. Deze financieringsvorm leent zich voor het oplossen van een tijdelijk tekort aan liquide middelen en het betalen van de dagelijkse uitgaven van jouw bedrijf.

Als we zakelijk krediet vergelijken met een zakelijke lening, zien we de nodige verschillen. Allereerst krijg je het geldbedrag niet op jouw rekening gestort. Een geldverstrekker zet namelijk geld voor je klaar op een speciale rekening. Je bepaalt vervolgens zelf wanneer en hoeveel je opneemt. Het opgenomen bedrag los je in stukjes af. Eén van de grote voordelen van zakelijk krediet is dat je alleen rente betaalt over het opgenomen bedrag.

3. Zakelijke lease

Leasen heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Zo kun je als particulier bijvoorbeeld een auto leasen. Als ondernemer behoort leasen eveneens tot de mogelijkheden. Deze financieringsvorm kan je zelfs helpen om jouw bedrijf te laten groeien. Helaas is lang niet iedere ondernemer zich hier bewust van. Toch kan zakelijk leasen voor jouw bedrijf interessanter zijn dan een zakelijke lening aanvragen. Je hoeft namelijk niet in een keer een grote investering te doen. De leasemaatschappij financiert de aankoop van het bedrijfsmiddel immers.

Lease je een bedrijfsmiddel? Dan betaal je iedere maand een afgesproken bedrag aan de leasemaatschappij. Het gaat hierbij altijd om een vast bedrag, waardoor je weet hoeveel zakelijke lease jou per maand kost. Als je alle termijnen keurig betaalt, ben je aan het einde van de looptijd eigenaar van het bedrijfsmiddel. Bijkomend voordeel van zakelijke lease is dat je als ondernemer vaak kunt profiteren van fiscale voordelen.