Ik wil besparen op mijn hypotheek, wat zijn de mogelijkheden?

Vroeg of laat zal iedereen met een hypotheek in aanraking komen. We willen immers allemaal (op de lange termijn) een huis kunnen kopen. Enerzijds is dit het geval omdat we een dak boven ons hoofd nodig hebben, maar anderzijds ook zeker omdat het hebben van een eigen woning vaak resulteert in vermogensopbouw. Na volledige betaling van de hypotheek is dit stukje vastgoed immers volledig in jouw bezit. Hierin geldt, hoe minder geld jij aan je hypotheek hoeft uit te geven, hoe lager jouw totaal lasten van de woning zullen zijn. Ben jij nu benieuwd hoe jij zo veel mogelijk kunt besparen op jouw hypotheek? Lees dan snel verder. In deze blog geven we je namelijk enkele tips die je hierbij kunnen helpen.

Korting op hypotheekrente

Omdat de hoogte van een hypotheek vaak niet iets is waar je op kunt besparen, zullen de besparingen met name betrekking hebben op de hypotheekrente. Het is dan ook zaak om altijd op zoek te gaan naar de meest voordelige hypotheekrente voor jouw hypotheek. Er zijn hierin besparingen te vinden op vlakken waar je dit waarschijnlijk niet op verwacht. Zo zijn er verschillende banken die hypotheekrente kortingen aanbieden als je aan specifieke selectiecriteria voldoet. Dit is vanzelfsprekend het geval als je beschikt over een groot vermogen, maar ook een beroep in een specifieke branche kan je al een flinke korting op je hypotheekrente opleveren. Onderzoek dit dan ook altijd goed voordat je een hypotheek afsluit. Zelfs een korting van 0,1% kan over de gehele looptijd van de hypotheek al oplopen tot een flinke besparing!

Rente vastleggen

De afgelopen jaren hebben we kunnen genieten van een lage hypotheekrente. Men verwacht echter dat deze rente de komende jaren flink zal gaan stijgen. Wil jij binnen nu en enkele maanden een hypotheek afsluiten? Dan zul je er waarschijnlijk goed aan doen om deze voor langere tijd vast te leggen. Zo geniet je de gehele tijd dat de rente is vastgelegd van hetzelfde rentepercentage. Je hoeft je in dit geval geen zorgen te maken om schommelingen in de hypotheekrente. Indien je een hypotheek afsluit op het moment dat de rente hoog is kan het daarentegen weer verstandig zijn om de rente voor een kortere periode vast te leggen. Tijdens de herziening van de hypotheekrente bij de verlenging kan het namelijk maar zo dat de rente een stuk lager is dan tijdens de eerste vastlegging. Dit blijft echter onderaan de streep vaak gissen. Het kan namelijk ook maar zo zijn dat een rente daalt bij een langere vastlegging of stijgt bij een kortere vastlegging.