5 punten waar je op moet letten als je een zakelijke financiering aanvraagt

Er zijn verschillende redenen om als ondernemer een zakelijke financiering aan te vragen. Met het geleende geld kun je bijvoorbeeld investeren in de toekomst van jouw bedrijf. Veel bedrijven vragen een zakelijke lening aan voor uitbreiding. Daarnaast wordt deze financiering vaak gebruikt om de aankoop van een nieuwe machine of een nieuw voertuig te bekostigen. In principe kun je en zakelijke financiering aanvragen voor alle langlopende investeringen in jouw bedrijf. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Dan wil je zelf mogelijk wel een zakelijke lening aanvragen. Om jou een handje te helpen, zetten we hier 5 punten op een rijtje waar je op moet letten bij een zakelijke financiering aanvragen. 

1. Hoogte van de rente

De maandelijkse aflossing van een zakelijk lening bestaat niet alleen uit een deel van het geld dat je leent. Nee, want je betaalt namelijk ook rente over zo’n financiering. De hoogte van de rente hangt af van verschillende factoren. Allereerst speelt het rentepercentage mee. Hoe hoger dit percentage is op het moment dat jij een zakelijke lening afsluit, des te meer rente je betaalt. Daarnaast speelt de looptijd mee. Je betaalt namelijk meer rente over een lening met een langere looptijd. Gelukkig wordt de rente altijd vastgezet op het moment dat je de lening afsluit. Hierdoor betaal je de hele looptijd hetzelfde rentepercentage over een bedrijfslening. 

2. Lengte van de looptijd

Naast de hoogte van de rente raden wij je ook aan naar de lengte van de looptijd te kijken. Verwacht niet dat je hier volledig de vrije hand in hebt, want dat is niet het geval. Een zakelijke lening heeft namelijk een maximale looptijd van 5 jaar. Dit betekent dat je het geleende geld plus de rente binnen deze periode afgelost moet hebben. Vind je dit te lang? Kies van voor een kortere looptijd. De minimale looptijd van een zakelijke lening is 3 maanden. 

3. Extra aflossen 


Twijfel je of je jouw zakelijke lening binnen een kortere looptijd af kunt lossen? Dan gaat jouw voorkeur mogelijk uit naar een looptijd van 5 jaar. Als je voortijdig extra af kunt lossen zonder dat hier kosten aan verbonden zijn, is dit interessant. Je kunt in dat geval namelijk extra aflossen als het beter gaat dan verwacht. Hierdoor kan het maar zo zijn dat je jouw zakelijke lening al binnen 3 jaar aflost, terwijl je voor een looptijd van 5 jaar hebt gekozen. 

4. Totale kostenplaatje

Een veelgemaakte fout bij het afsluiten van een zakelijke lening is dat ondernemers alleen kijken naar de kosten op korte termijn. Zo wordt er vaak enkel gekeken naar de maandelijkse kosten. Wij begrijpen dat dit van belang is, maar het is beter om het totale kostenplaatje te bekijken. Op deze manier weet je namelijk ook hoeveel rente je over een lening betaalt. Bij een lening met de maximale looptijd betaal je 60 maanden lang rente. Hierdoor kan zo’n lening jou aanzienlijk meer kosten dan een zakelijke lening met een looptijd van 3 jaar.

5. Voorwaarden van de lening

Veel ondernemers kijken alleen naar het financiële plaatje als zij een zakelijke lening afsluiten. Op zich niet vreemd, want dit voel je in jouw portemonnee. Toch raden wij je aan verder te kijken dan de kosten. De voorwaarden spelen namelijk ook een belangrijke rol. Als je niet naar de voorwaarden van een zakelijke lening kijkt, kom je mogelijk voor verrassingen te staan. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Sluit daarom nooit een zakelijke financiering af zonder je te verdiepen in de voorwaarden.