3 boekhoud tips voor een zzp’er

Wie zzp’er wordt, krijgt te maken met de boekhouding. Dit wordt gezien als het minst leuke deel van het ondernemerschap. Toch ontkom je er niet aan. Je moet immers aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting doen. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat jij de administratie van jouw bedrijf op orde hebt. Heb je geen verstand van boekhouden? Dan kun je hier mogelijk nog wel wat hulp bij gebruiken. In deze tekst zetten wij 3 boekhouding tips voor zzp’ers op een rijtje.

1. Open een zakelijke rekening

Wil je niet onnodig veel tijd besteden aan boekhouden? Zorg dan dat je de administratie van jouw bedrijf op orde hebt. Uit ervaring weten wij dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Als je het lastig vindt de administratie van jouw bedrijf op orde te houden, biedt een zakelijke rekening uitkomst. Met een zzp zakelijke rekening scheid je persoonlijke en zakelijke geldstromen namelijk van elkaar. Hierdoor is het niet langer nodig om jouw privérekening uit te pluizen om uit te vogelen welke betalingen privé en welke zakelijk zijn.

Als zzp’er ben je overigens niet verplicht om een zakelijke rekening te openen, maar verstandig is het wel. Bovendien ontkom je er vaak niet aan. Banken willen namelijk niet dat je een privérekening gebruikt voor zakelijke doeleinden. Hierover hebben zij vaak het een en ander opgenomen in de algemene voorwaarden. Doordat banken hier steekproefsgewijs op controleren, kun je tegen de lamp lopen als je dit wel doet. Kortom: reden genoeg om een zakelijke rekening te openen voordat je als zzp’er aan de slag gaat.

2. Schaf een boekhoudprogramma aan

Een zakelijke rekening openen helpt je het overzicht te bewaren. Hier pluk je de vruchten van als je aan de slag gaat met de boekhouding. Heb je geen verstand van boekhouden? Dan schiet je hier niet bijzonder veel mee op. Daarom kies je er mogelijk voor om jouw boekhouding uit te besteden. Dit is een optie, maar noodzakelijk is het allerminst. Een boekhoudprogramma biedt in dat geval namelijk uitkomst. Zo’n programma helpt jou om de boekhouding op de juiste manier te doen.

Gebruik je een boekhoudprogramma en heb je ook een zakelijke rekening geopend? Koppel deze rekening dan aan het programma. Transacties worden dan automatisch ingelezen, waardoor je veel minder tijd kwijt bent aan de boekhouding. Door de koppeling wordt het bovendien een stuk makkelijker om zelf jouw administratie bij te houden en aangifte te doen bij de Belastingdienst.

3. Besteed regelmatig tijd aan jouw boekhouding

Tot slot willen wij alle zzp’ers adviseren om regelmatig tijd aan hun boekhouding te besteden. Helaas doet lang niet iedere ondernemer dit. Hierdoor wordt de achterstand alsmaar groter en groter, waardoor je er straks mogelijk meerdere dagen voor moet gaan zitten. Ruim daarom wekelijks tijd in voor jouw boekhouding. Onderaan de streep levert dit je behoorlijk wat tijdwinst op. Bovendien is het makkelijker om wekelijks een uurtje vrij te maken dan één of meerdere dagen aan het einde van de maand.