Duurzaam wc-papier kopen? Dit zijn je opties

In vrijwel iedere supermarkt is het wc-papier verspreid over een stelling met een lengte van enkele meters. Hierdoor heb je vaak ruime keuze voor wat betreft toiletpapier. De meeste mensen kopen iedere keer hetzelfde soort wc-papier. Logisch, want je weet immers wat je hiervan kunt verwachten. Bij het kopen van wc-papier kijken de meeste mensen alleen maar naar de prijs en het comfort. Helaas zijn er nog maar weinig mensen die naar de duurzaamheid kijken. Toch speelt dit een steeds belangrijkere rol. Wil je ook duurzaam toilet papier kopen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk een aantal opties voor duurzaam wc-papier op een rijtje.

Gerecycled wc-papier

Om ‘standaard’ toiletpapier te kunnen produceren, is het nodig om bomen te kappen. Althans, wel wanneer het om niet-duurzaam wc papier gaat. Voor de productie van dit toiletpapier worden dag in dag uit liefst 270.000 bomen gekapt. De bebossing op onze aardbol neemt hierdoor in een ongekend snel tempo af. Als we massaal overstappen op duurzaam wc-papier, is het kappen van bomen niet langer nodig. Waarom niet? Omdat er 100 procent gerecycled papier gebruikt wordt voor de productie van duurzaam toiletpapier.

Dit toiletpapier is overigens niet alleen maar duurzaam omdat er geen bomen voor gekapt worden. Nee, want ook in het productieproces wordt er rekening gehouden met het klimaat. Er worden namelijk geen chloor, kleur- en geurstoffen toegevoegd aan het papier. Dit gebeurt bij niet-duurzaam toiletpapier wel. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de verpakking van duurzaam wc-papier. Zo wordt er bijvoorbeeld geen plastic meer gebruikt, iets wat bij niet-duurzaam toiletpapier wel gebeurt. Dit alles zorgt ervoor dat er aanzienlijk minder CO2 uitgestoten wordt bij de productie van duurzaam wc-papier.

Toiletpapier van bamboe

Wie denkt dat gerecycled toiletpapier het enige duurzame wc-papier is, heeft het mis. Er wordt vandaag de dag namelijk ook bamboo paper verkocht. Zoals de naam al aangeeft, wordt dit wc-papier inderdaad gemaakt van bamboe. Doordat dit een grassoort is die ontzettend snel groeit, heeft het gebruik van bamboe een minder grote ecologische impact dan hout. Extra bijkomstigheid is dat deze grassoort uitstekend gebruikt kan worden om wc-papier van te maken. Bovendien wordt bamboe wc-papier gemaakt met behulp van een proces dat geen schadelijke chemicaliën gebruikt.

In vergelijking met bomen kleven er de nodige voordelen aan bamboe. Allereerst groeit deze grassoort veel sneller dan een boom. Hier houdt het niet bij op, want bamboe filtert CO2 beter uit de lucht dan bomen doen. Hoe meer mensen er voor bamboe-toiletpapier kiezen, des te meer van deze grassoort er geplant moet worden. Het CO2-gehalte in de lucht daalt hierdoor. Bamboe genereert overigens ook meer zuurstof dan bomen. Kortom: er zijn genoeg redenen om wc-papier van bamboe te kopen.

Duurzaam toiletpapier kopen

Wil je duurzaam wc-papier kopen, maar heb je dit nog niet eerder gedaan? Dan weet je mogelijk niet waar je terecht kunt. In de supermarkt bij jou om de hoek vind je waarschijnlijk geen duurzaam wc-papier. Daarom denk je mogelijk dat je veel moeite moet doen om duurzaam toiletpapier in huis te halen. Toch is dit niet het geval. Je kunt duurzaam wc-papier namelijk online bestellen, bijvoorbeeld bij The Good Roll. Grote voordeel hiervan is dat je alles vanuit jouw luie stoel regelt. Je bestelt online en hoeft de deur ook niet uit om het wc-papier op te halen. Het toiletpapier wordt namelijk bij jou thuis afgeleverd. Bovendien heb je dit binnen de kortste keren in huis, waardoor je snel jouw steentje bij kunt dragen aan het klimaat.