Krijg je wel rente op crypto sparen?

Cryptocurrency is een soort digitale of virtuele valuta die cryptografie gebruikt voor de veiligheid. Een cryptocurrency is moeilijk te vervalsen vanwege dit veiligheidskenmerk. Een kenmerk van een cryptocurrency, en waarschijnlijk zijn grootste aantrekkingskracht, is zijn organische aard; het wordt niet uitgegeven door een centrale autoriteit, waardoor het theoretisch immuun is voor overheidsbemoeienis of manipulatie. Dat maakt munten als ripple crypto kopen zo interessant.

Cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet onderworpen zijn aan controle door de overheid of financiële instellingen. De prijzen van cryptocurrencies zijn zeer volatiel en kunnen op elk moment snel stijgen of dalen. Bitcoin, de eerste en meest bekende cryptocurrency, werd in 2009 gecreëerd, maar begon pas in 2013 van de grond te komen. Vanaf dat moment is de wereldwijde cryptomarkt geëxplodeerd. In april 2021 bedroeg de totale marktkapitalisatie voor alle cryptocurrencies meer dan $ 2 biljoen. Dus, wat drijft deze cryptocurrency rage? Laten we dat eens nader bekijken.

Krijg je rente op crypto?

Cryptocurrency spaarrekeningen zijn een beetje een verkeerde benaming. In tegenstelling tot een traditionele spaarrekening bij een bank (in ieder geval vroeger), verdien je geen rente op je gestorte geld. In plaats daarvan hangt de hoeveelheid cryptocurrency die je hebt gespaard af van de wisselkoers. Dus, als de waarde van Bitcoin stijgt, stijgt je spaargeld in waarde. Evenzo, als de prijs van Ethereum daalt, zal je spaargeld in waarde dalen. Met andere woorden, er bestaat niet zoiets als een Cryptospaarrekening waar je geld groeit zonder dat je iets doet. Dit betekent echter niet dat sparen in cryptocurrency een slecht idee is. Integendeel, het kan een geweldige manier zijn om je vermogen na verloop van tijd te laten groeien. Zorg er alleen voor dat je de wisselkoersen in de gaten houdt, zodat je weet wanneer je moet kopen en verkopen! Dat gezegd hebbende: ook banken geven tegenwoordig vaak geen rente meer, en er is zelfs sprake van negatieve rente voor grootverdieners.

Toegenomen acceptatie van cryptocurrency

Een van de belangrijkste redenen waarom cryptocurrency via bijvoorbeeld Anycoindirect de wereld stormenderhand veroveren is dat er een toegenomen acceptatie en vraag naar is, zowel van particulieren als van bedrijven. In 2017 kende Bitcoin een manische bull run waarbij de prijs in een paar maanden tijd van ongeveer $1.000 naar bijna $20.000 ging. Dit trok de aandacht van zowel particulieren als instellingen die snel op de cryptobandwagon sprongen.

Evenzo zagen we in 2020 weer een grote stijging van de cryptoprijzen door toegenomen institutionele investeringen van bijvoorbeeld hedgefondsen, investeringsbanken en bedrijven als Square en Tesla. Deze investeringen hebben cryptocurrency helpen legitimeren en geloofwaardigheid gegeven aan het idee dat crypto-activa kunnen worden gebruikt als een opslagplaats van waarde (vergelijkbaar met goud) en een levensvatbare beleggingsactivaklasse.

Interessant is dat centrale banken ook zijn gaan overwegen hun eigen digitale valuta te lanceren (vaak aangeduid als “Central Bank Digital Currencies” of “CBDC’s”). Deze ontwikkeling kan mogelijk baanbrekende gevolgen hebben voor de wereldwijde financiën en betalingssystemen zoals we die kennen.

Inbreuken op de beveiliging nemen af

Een andere belangrijke reden voor de populariteit van crypto is dat mensen zich meer bewust worden van online veiligheidsbedreigingen en daarom manieren zoeken om hun bezittingen te beschermen. Hoewel geen enkel systeem 100% veilig is, bieden cryptocurrencies een hoge mate van veiligheid die volgens velen die van traditionele fiatvaluta (d.w.z. door de overheid uitgegeven valuta zoals USD of EUR) overtreft. Zo zijn transacties met cryptocurrency onomkeerbaar, wat kopers beschermt tegen fraude. Evenzo zijn cryptowallets (waar je je digitale munten opslaat) vaak versleuteld, wat een extra beschermingslaag tegen hacks toevoegt.

Dit gezegd zijnde, is het belangrijk op te merken dat geen enkel systeem hack-proof is en dat er de laatste jaren enkele grootschalige inbraken zijn geweest waarbij cryptocurrency beurzen betrokken waren (MtGox is een opmerkelijk voorbeeld). Als je dus cryptocurrency bezit, is het belangrijk die op een veilige plaats op te slaan (d.w.z. een portemonnee waar alleen jij toegang toe hebt) en niet al je eieren in één mandje te houden door alles op één beurs op te slaan).

Conclusie

Al met al zijn er veel redenen waarom cryptocurrency de wereld stormenderhand veroveren. Van toegenomen acceptatie tot het versterken van veiligheidsmaatregelen, biedt crypto veel voordelen die zowel particulieren als bedrijven aanspreken. Natuurlijk zijn er, zoals bij elke nieuwe technologie, ook risico’s aan verbonden, dus het is belangrijk je onderzoek te doen voordat je ergens in investeert!